keskiviikko 19. lokakuuta 2016

Korunosia cd-levyistä

Viime postauksessa tein vanhoista cd ja dvd levyistä koruja ja minulta on kyselty paljon, miten ne tein tai olisiko niihin ohjetta jossain. Itse en löytänyt järjellisiä ohjeita, kuin yhden espanjankielisen videon, niin tässä ohjetta Suomeksi kuvien kera.

Näihin käy tosiaan sekä cd:t että dvd:t mutta eroa niissä on sen verran että dvd:n saa halkaistua kahteen osaan. Dvd-levyt olen ensin halkaissut puoliksi (ihan normi saksilla onnistuu).
Puolikasta voi hieman väännellä käsissään ottamalla molemmista päistä kiinni ja kiertämällä joka suuntaan, niin ne irtoavat paremmin toisistaan.Nyt kun on levy kahtena kappaleena siitä voi alkaa leikellä haluamiaan kuvioita. Molemmat palat voi ihan hyvin käyttää. Levyistä tulee muutenkin valmiina hyvinkin eri näköisiä ja värisiä, riippuen ihan merkistä ja mallistakin!Paloja kannattaa leikata kaksi samanlaista niin valmiista osasta tulee riittävän tukeva. Yhdelläkin osalla onnistuu mutta niistä tulee välillä vähän turhankin heiveröisiä.

Joissain cd- ja dvd-levyissä on päällä etiketti. Sen saa useimmiten hyvinkin helposti irti ihan vain painamalla palan teippiä siihen päälle ja nostamalla teippi pois.


Jotkut levyistä taas menevät jo leikatessa pieneksi muruksi. Näiden kanssa ei kuvioita kannata taistella, mutta toki jos sattuu kivan mallisen palan saada niin voihan sen uuniin myös heittää :)


Vuoraa uunipelli foliolla (mattapuoli päälle päin). Palat pellille ja asettele ne mahdollisimman tarkasti päällekäin. (tässä kuvassa ne eivät vielä ole kunnollisesti aseteltuina!)


Lisäyllätystä palojen muotoutumiseen voi tehdä lisäämällä kappaleiden väliin hieman akryylimaalia. Tässä palassa pikkuisen helmiäisvalkoista maalia välissä. Vieressä kuva palasta kun se on tullut uunista.


Ylemmässä kuvassa palat ennen uunia ja alemmassa uunin jälkeen. 
Huomioitavaa, että kannattaa katsoa että levyn palat pitää samoin päin molemmissa kappaleissa, ettei tule hassuja yllätyksiä, kuten tässä keskellä oikealla noi pitkänmalliset palat, joissa toisesta tuli hologrammipintainen ja toisesta violetti :D

"Paista" paloja 250 asteisen uunin alatasolla noin 5-8 minuuttia. Ns. paistoaika riippuu paljon palojen koosta, mutta myös levyn merkistä ja mallista. Uunia kannattaa päivystää koko paiston ajan niin näkee koska ne kannattaa ottaa pois. 
Anna palojen jäähtyä rauhassa pellin päällä ja irrota varovasti foliosta vasta kun ne ovat kokonaan jäähtyneet.
Valmiisiin paloihin voi tehdä reikiä porakoneen metalliterällä korujen osia varten.


4 kommenttia:

 1. Kiitos mielenkiintoisesta ohjeesta. Ennenkö lähden kokeilemaan, haluaisin tietää, mitä niille tapahtuu uunissa eli miksi uunitus? Ja mikä on folin tehtävä jos se pitää olla nimenomaan folio eikä leivinpaperi...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uunin tehtävänä näille paloille on sulattaa ne yhteen ja se myös tekee niiden pinnasta mielenkiintoisemman (kuplat yms) ja pyöristää reunoja (sulaesasan) ettei ole niin teräviä.
   Folion tarpeellisuudesta en ole varma, mutta huomasin sitä käytettävän näissä askarteluissa. Voisikohan johtua jotenkin tasaisemmasta lämmönjakautumisesta tms? :) Jos kokeilet leivinpaperia, niin informoisitko miten se käyttäytyi? :)

   Poista
 2. Kiitos tästä vinkistä! Olen etsinyt netistä monenlaista uusiokäyttöä levyille, meiltäkin kun ylimääräisiä löytyy :). Jotain piti levyistä tehdäkin viime keväänä,mutta ompsun muutto keskeytti touhut ja nyt tämän postauksen innoittamana vasta muistin koko asian. Täytyykin yrittää nyssäkkä kaivaa esille jossain vaiheessa ;).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokeile ihmeessä! Saat varmasti taiottua upeita juttuja :)

   Poista